Projekt "Bygg ditt eget arkadspel"
Startsida
(C) Copyright 2006-07,
Toni Thomsson, All rights reserved

KABINETT
















Kabinettet består av två sidstycken vilka brukar dekoreras med någon grafik (side art). I Fronten finns en dörr med myntinkast och kontrollpanelen. I toppen finns en bakgrundsupplyst skylt som kallas "marquee". Under marquee:n brukar högtalarna installeras. Monitorn skyddas av en plexiglasskiva som tillsammans med bakomliggande grafik (ofta i kartong) kallas "bezel". På baksidan finns en servicedörr så att man enkelt kan komma åt datorn och övriga interna delar. Kabinettet byggs av 19mm MDF förutom baksidan som där jag använde 16mm MDF eftersom det blev en hel del över från skivan som jag använde till kontrollpanelen.



Figur 1.
Arkadspel kabinett


Ritning
Ritningen till mitt kabinett bygger på en ritning som jag hittade på internet hos Webb Pickersgill. Jag använde ritningarna för att bilda mig en uppfattning om måtten på ett kabinett i grova drag, men bestämde mig för att ändra dem map. bredd och djup vilka jag tyckte var aningen stora. Mitt kabinett kommer att bli 600x900x1800, (BxDxH) vilket är ganska stort trots att jag minskat de ursprungliga måtten. Det finns många andra ställen, både privatpersoner och företag, som publicerar MAME-ritningar på internet, endel kostar pengar andra är gratis. Googla runt lite tills du hittar något som faller i smaken och plånboken, om du inte vill använda mina ritningar.



Figur 2. Ritning kabinettsida (ej skalenlig)


Såga och montera
Jag började med att "grovkapa" MDF-skivorna enligt skissen i figur 3. Denna grovkapning fick jag faktiskt hjälp med på bygghandeln där jag köpte skivorna vilket var bekvämt eftersom det gjorde att skivorna blev lite enklare att hantera, plus att de fick plats i min ganska lilla bil.



Figur 3. Principskiss över kapning av 19mm MDF skiva (ej skalenlig)

Jag började med att mäta ut ett sidstycke på en MDF-skiva. Jag tvingade jag ihop båda skivorna och sågade båda samtidigt och på detta sätt blev skivorna exakt lika. Vid sågningen använde jag både en cirkelsåg och en sticksåg. När jag sågat ur sidorna rundande jag av alla hörn, som skall täckas av T-listen, med en slipmaskin. Som mall använda jag en femkrona. Till sist fräste jag springan för T-listen.


Figur 4. Uppmätning och kapning av kabinettets sidstycken

Nästa steg var att mäta ut och montera reglar för att fästa botten, monitor skiva och övriga "mellan" skivor. Jag monterade reglarna 35mm från kanten så att det blir 16mm avstånd mellan kanten på sidstyckena när mellanskivorna monteras.



Figur 5 . Montering av reglar

Det var lite besvärligt att mäta ut vart monitor hyllan skulle sitta så jag tog helt enkelt hjälp av monitorn genom att lägga den på sidstycket. I framkant lämnade jag 22mm eftersom jag vill få 16mm "kvar" även här och jag planerar att använda två 3mm plexiglas skivor som "bezel".



Figur 6 . Ibland får man improvisera när det är svårt att mäta

När jag började montera kabinettet hade jag behövt minst fyra händer och eftersom jag inte hade någon som kunde assistera använde jag några tvingar.


Figur 7 . Det är bra med ett par extra "händer" ibland



Figur 8. Nu kan man ana slutresultatet!


Ta ström från datorn
I kabinettet behövs ström till belysning och myntinkast förutom ström till själva PC:n. Jag ville inte ha separata strömkällor, med egna av/på-knappar till dessa enheter, och bestämde mig därför att ta all ström från PC:ns nätdel. Jag ville också flytta av/på-knappen från PC:n till något ställe på kabinetten som man enkelt kommer åt utifrån utan att öppna kabinettet.



Figur X. Nätdel och Y-splitter

Jag kopplade en Y-splitter på nätdelen (en Y-splitter hittar du hos din lokala PC återförsäljare) där ena delningen går vidare till PC:n strömförsörjning. I den andra delningen kapade jag kontakten och kopplade på "socketbitar" för anslutning av belysning och myntinkast. Sladdarna drog jag ut på baksidan av datorn genom att ta bort skyddsplåten till en ledig kortplats.



Figur X. Utdragning av strömkabel och av/på-knapp på baksidan av datorn

Jag kapade kablarna till PC:ns av/på-knapp och drog ut dem genom en springa på datorns baksida. Jag skruvade loss själva av/på-knappen och monterade "sockerbitar" på kablarna som dragits ut på baksidan samt på kablarna vid knappen. Nu kan jag flytta av/på-knappen och montera den vart jag vill i kabinettet genom förlängningskablar mellan "sockerbitarna".




Myntinkast och belysning

asddsa








Pin Färg Signal
1 Gul +12v
2 Svart Jord
3 Svart Jord
4 Röd +5v
Tabell 1. Färgkodning av strömkablage i en PC


Figur x. Anslutning av belysning och myntinkast


Högtalare
Jag valde att använda ett par standard PC högtalare, vilka jag plockade isär. Nu kunde jag flytta volymkontrollen till valfritt ställe på kabinettet och anslutningen till PC:n var klar. Det går naturligtvis att använda andra typer av högtalare, tex. bilhögtalare, men då måste du köpa någon slags kort med volymkontroll och anslutning till PC. Sådana kort finns att köpa på lite olika ställen på Internet, tex. Happ controls. Om du väljer att använda andra högtalare än PC högtalare skall du tänka på att de skall vara skärmade. Om man använder oskärmade högtalare finns det risk att magnetfältet i högtalarna påverkar monitorns bild. Bilden kan bli förvrängd.



Figur x. Demontering av PC-högtalare

Jag monterade högtalarna mellan bezel- och marquee-ytan genom att såga två hål där högtalarna passade. När kabinettet är målat skall jag montera "högtalar grillar", från bilhögtalare, framför hålen.


Figur x. Montering av PC-högtalare



Marquee
ad













Bezel

asdsda









Figur X. Det färdiga resultatet!


Vad behöver du?

I tabell 1 och 2 redovisar jag materialet och de verktyg jag använde när jag tillverkade min kabinett.

Artikel
Antal
Pris
Summa
Källa
MDF-skiva 19mm
2
329
658
Din lokala bygghandel
Plexiglas 3mm (2st 560x560, 2st 560x180)
4
414
414
Din lokala glasmästare
Bezel grafik
1
281
281
www.classicarcadegrafix.com
Marquee grafik
1
200
200
www.classicarcadegrafix.com
T-molding (rulle)
2
183
366
www.t-molding.com
Myntinkast inkl. dörr och lås
1
380
380
www.ultimarc.com
Belysningsarmatur 12v
1
149
149
www.clasohlson.se
Skruv
Din lokala bygghandel
 
Din lokala bygghandel
Frakter (US)
1
146
146
 
TOTAL
0
 

Tabell 2.
Material till kabinettet



Benämning
Pris (enklare typ)
Handöverfräs
800
Sticksåg
500
Cirkelsåg
800
Frässtål (2mm) för T-molding-list (från www.t-molding.com)
210
Kabelskotång
39
Sidavbitare
39
Skruvdragare
500
Slipmaskin
800
Instrumentskruvmejselset
50
Träborrset
200
Gummiklubba
50
TOTAL
4388

Tabell 3. Verktyg som behövs för att bygga kabinettet