Projekt "Bygg ditt eget arkadspel"
Startsida
(C) Copyright 2006-07,
Toni Thomsson, All rights reserved

KONTROLLPANELEN

Kontrollpanelen är konstruerad som en låda med lock gjord av 16 mm MDF. Locket går att öppna för att underlätta för framtida service. I Locket finns hål där alla knappar, joysticks, trackball och ev. andra kontroller monteras. På lockets MDF-skiva ligger en grafik-overlay i kartong eller plastvinyl och ovanpå denna ligger en 3 mm plexiglasskiva som skyddar grafiken mot slitage. Runt kanterna på locket sitter en plastlist. I lådan ryms allt kablage och elektroniken som krävs för att ansluta kontrollpanelen till en PC via sladdar genom hålet i baksidan på lådan.Figur 1.
Sprängskiss av en kontrollpanel, vy från sidan


Tänk efter före och mät ordenligt!

Det första du måste göra innan du kan börja bygga din kontrollpanel är att bestämma vilka kontroller din panel skall ha samt hur dessa skall placeras. När man gör detta är det viktigt att man inte glömmer bort undersidan av kontrollpanelen. Även om knappar och kontroller får plats på ovansidan så kan det bli problem på undersidan om kontrollerna sitter för tätt, infästningarna kanske inte får plats, problem med anslutningarna av kablaget eller så tar något helt enkelt i kanten av lådan. Det är alltså viktigt att mäta och planera så att allting även får plats på undersidan.

Vilka och hur många kontroller skall jag ha?
Bestäm hur många spelare som skall kunna spela samtidigt och hur många knappar varje spelare skall ha. Antalet knappar bestäms av vilka spel du vill kunna spela. Vill du kunna spela alla spel skall du ha sju knappar per spelare, men fyra knappar räcker gott för de vanligaste spelen. Val av joysticks bestäms också av vilka spel du vill spela. Det finns 2-, 4- och 8-way joysticks, för att kunna spela alla spel skall du välja en 8-way-stick. Tänk på att vissa spel som endast kräver en 4-way-stick kan spelas med en 8-way-stick, men det kan svårt att styra ett sådant spel med en 8-way-stick eftersom man ofta kommer att trycka spaken i "diagonalläge" när man egentligen menar något annat. Pac-man kan inte gå diagonalt! Det finns 8-way-sticks som kan ställas om så att de också fungerar som 2- och 4-way. Spel som Missile Command kräver en trackball, så om du vill spela liknande spel bör din kontrollpanel även ha en sådan. Vidare måste kontrollpanlen ha "start" knappar, en per spelare. Om kontrollpanelen skall kunna användas utan ett kabinett med myntinkast, skall panelen ha en knapp som motsvarar att man lägger i pengar. Till sist kan det vara bekvämt att ha några kontrollknappar som används för att styra ditt emuleringsprogram samt windows, tex. ESC för att hoppa ur ett spel i MAME, PAUSE för att pausa spelet i MAME och "klick-knappar" för windows. Om du väljer att ha kontrollknappar behöver du inte parallellkoppla ett PC-tangentbord samt en mus. Kontroller köper du från www.ultimarc.com eller www.happcontrols.com, jag rekommenderar Ultimarc eftersom de levererar mycket snabbt och inte har ett krav på ett ordervärde av minst 100£ vilket Happ har.

Layout
Jag valde att göra en kontrollpanel för två spelare med två 8-way-joystick (omställningsbara), 6 spel-knappar för spelare 1 och fyra spel-knappar för spelare 2, START- spelare 1 och 2, en trackball, samt ESC och "vänster-klick". Efter mycket skissande och mätande kom jag fram till att den minsta storlek allt detta fick plats på var 700x300 mm. Jag gjorde ganska många misslyckade layouter där det hela sprack på att det blev för trångt på undersidan. Layouten för spelare 1 valde jag att specialanpassa för mitt favoritspel Defender.Figur 2.
Kontrollpanel ritning (ej skalenlig)


Mäta, såga, borra, slipa och fräsa!
Kontrollpanelen görs i 16mm MDF för att det totalt med plexiglas på 3mm skall bli 19mm vilket är T-listens bredd. Kabinettet skall byggas i 19mm MDF, men eftersom det är onödigt att köpa en hel 16mm MDF skiva endast för kontrollpanelen så sparar vi lite av 16mm skivan till kabinettets delar som inte måste vara 19mm, tex. bakstycket. Se principskissen nedan som visar hur jag kapade min skiva.Figur 3. Principskiss över kapning av 16mm MDF skiva (ej skalenlig)

Efter att ha kapat till alla delar till kontrollpanelen började jag med att mäta ut hål för alla kontroller. Jag gjorde en "macka" av plexiglaset kontrollpanelens överdel och en spillbit, vilka jag tvingade ihop med ett par tvingar. På detta sätt kunde jag borra hålen direkt genom både plexiglas och MDF. Plexiglas kan vara mycket svårt att borra och såga utan att det spricker. Jag valde att köpa Lexan som är lite dyrare men som är betydligt enklare att arbeta med utan att det spricker. Till hålen för knappar och joysticks använde jag en 28 mm bladborr och till trackball-hålet en 56 mm hålsåg.


Figur 4. Borrade hål och provmontering av några knappar

Nästa steg var att fräsa för infästningarna till joysticks och trackball. Jag ville inte att monteringsplattan för trackballen skulle vara synlig så jag valde att fräsa en försänkning för den så att jag kunde montera plattan under plexiglaset. Det går också att borra hål i plexiglaset och montera plattan över glaset, en fråga om tycke och smak!


Figur 5. Försänkning av monteringsplattan till trackballen

När jag provmonterade en joystick märkte jag att den blev lite kort pga tjockleken på plexiglas och MDF, det ordnade jag genom att fräsa en försänkning på undersidan av kontrollpanelens bord.


Figur 6. Försänkning för monteringsfästet på en joystick

Jag fräste även en försäkning kring joystickhålet så att joystickens dammskydd kan glida under plexiglaset på ovansidan. Hålen för monteringen av joysticken försänkte jag så att även denna montering blir osynlig under plexiglaset.


Figur 7. Försänkning för joystickens dammskydd

Efter allt slit med borrande, borrande, borrande och fräsande, fräsande, provmonterade jag alla kontroller, nu börjar det likna något!


Figur 8. Kontrollpanelen med provmonterade kontroller, ovansida och undersida

Montering av lådan
Jag monterade sidorna på lådan mot bottenskivan med trälim och vanliga 40mm vinkeljärn som jag köpte i den lokala byggbutiken. Sidstyckena skruvade jag i front- och bakstycket. Skruvhålen bör förborras så att inte materialet spricker och skruvskallarna kan försänktas så att de kan spacklas och målas över.


Figur 9. Montering av kontrollpanelens låda.

I framkant fräste jag in ett pianogångjärn så att locket kom att ligga helt plant och tätt mot lådan och i bakkant skruvade jag fast två magnetlås som låser locket. I bakkanten borrade jag ett 28mm stort hål som skall fungera som kabelgenomföring för inkoppling av kontrollpanelen till PC:n. I kabelgenomföringen satte jag en plastring för skydda hålet mot slitage från kabeln. Platsringen är en "plastfot" till ett stålrörsbordsben i vilken jag skärde ur "botten".


Figur 10. Magnetlås och kabelgenomföring i lådans bakkantMålning och kantlistning
När lådan var monterad och jag monterat locket på lådan rundade jag av hörnen på locket, sedan spacklade och slipade så att hela härligheten fick en finnish för att målas. Innan jag målade, så monterade jag av alla kontroller och locket, och fräste springan för T-listen i kanten på locket runt om.Figur 11.
Kantfräst lock, klart för T-listen.

Jag målade lådan med hjälp av en "finhårig" roller med vanlig inomhus väggfärg med halvmatt glans. När färgen torkat slutmonterade jag allting och bankade jag fast T-listen med en gummiklubba. I "hörnen" la jag lite lim för att listen skulle sitta extra bra. När man skall lägga en T-list över ett rundat hörn skär man av ett par trianglar från den del av listen som går in i spåret så att den "får plats" att böja sig.


Figur 12. Urklipp i T-list för böjning runt hörn

Som grafik overlay valde jag bilden nedan som jag köpte från www.classicarcadegrafix.com.


Figur 13. Grafik overlayDra och koppla alla sladdar
Målat, listat och klart för att koppla ihop allting, nu börjar det bli spännande, snart kan vi provspela! Jag valde att köpa två PC-interface kort från www.ultimarc.com, I-PAC för anslutning av knappar och joysticks och Opti-PAC för anslutning av trackballen.


Figur 14. I-PAC och Opti-PAC från Ultimarc

Det finns flera leverantörer av liknande kort och så finns ju budgetvarianten, att "hacka" ett vanligt PC-tangentbort och en mus. Att utnyttja tangentavkodaren på ett vanligt tangentbort och att "hacka" en mus finns beskrivet på flera ställen på internet och det är som sagt det billigaste (om du har ett tangentbord och en mus som du vill offra liggande). Det finns dock ett par problem som du skall vara medveten om om du skulle väljer att "hacka" ett tangentbord. För det första kräver de flesta spel att du kan trycka på flera knappar samtidigt vilket inte kommer att fungera om du "hackar" ett vanligt tangentbord. Ett annat problem som du troligtvis kommer att råka ut för är ett fenomen som kallas "ghosting", om du trycker på flera knappar samtidigt kan tangentbordskodaren tolka detta som en helt annan tangenttryckning än de du avsåg. Det finns ett sätt att lösa dessa problem genom att koppla in en zenerdiod mellan avkodaren och knappen. Jag tyckte inte att det var värt besväret eftersom avkodarna från Ultimarc inte kostar mer än ca 300:- per styck.

Jag började med att skapa en jordslinga som började i I-PAC kortet och sedan gick från knapp till knapp, genom alla knappar, och via mina joysticks och sedan tillbaka till I-PAC kortet. Jag använde flatstifthylsor som kläms fast på kabeln. Sedan kopplade jag in alla knappar och joystickens upp, ner, vänster och höger, till I-PAC kortet. Anslutningen är en vanlig skruvmekanism ungerfär som i en vanlig "sockerbit".


Figur 15. Kopplingschema

Tyvärr var inte mina joysticks märkta med upp, ner eller höger, vänster, så jag fick helt enkelt chansa. Om jag chansar fel är det ju ingen panik eftersom det är enkelt att flytta kablarna senare när jag provar kontrollpanelen. Jag hade samma problem när jag skulle koppla in trackballen, vad var upp och ner? Jag chansade igen. Jag valde att skruva fast interface-korten i lådan, men det hade fungerat lika bra att skruva fast dem i locket.


Figur 16. Sladddragning


Testning
Du kan testa din panel i tex. notepad eller direkt i MAME-emulatorn, men det bästa är nog att använda ett speciellt provprogram. Jag köpte mina kontroller från Ultimarc och de levererade med ett testprogram utan extra kostnad. Jag hade problem med att få trackballen att fungera och efter lite provmätningar med en voltmeter hittade jag att jorden var dåligt ansluten. Mina kontroller var inte märkta med någonting som markerade vad som var upp och ner eller höger och vänster så joysticks och trackball fungerade naturligtvis totalt tvärtom mot förväntat. Det var dock enkelt åtgärdat genom att skifta sladdarna på undersidan. Nu var jag glad att jag valt att ansluta allting med flathylsor och att jag valt att göra lådan öppningsbar. Puh! första delen klar och historien skulle kunna sluta här. Om man inte vill ha ett fullstort arkadspel kan man ju nöja sig med en kontrollpanel som man plockar fram och kopplar in till PC:n när man vill spela lite klassiska arkadspel med en förhöjd spelkänsla. Jag nöjer mig dock inte här, jag vill ha ett "riktigt" arkadspel, nu är det ju bara kabinettet kvar, det är ju lite större, men jag tror ändå att det kommer att innebära en mindre arbetsinsats än kontrollpanelen.


Figur 17. Den färdiga kontrollpanelen och lite "beta" testning!

Vad behöver du?
I tabell 1 och 2 redovisar jag materialet och de verktyg jag använde när jag tillverkade min kontrollpanel.

Artikel
Antal
Pris
Summa
Källa
MDF-skiva 16mm
1
329
329
Din lokala bygghandel
Lexan 3mm
1
200
200
Din lokala glasmästare
Knappar
12
15
180
www.ultimarc.com
Startknapp 1/2 spelare
2
20
40
www.ultimarc.com
8-way-Joystick
2
117
234
www.ultimarc.com
Trackball inkl. monteringsplatta
1
402
402
www.ultimarc.com
I-PAC interace inkl. PS/2 kabel
1
285
285
www.ultimarc.com
Opti-PAC interface inkl. USB-kabel
1
314
314
www.ultimarc.com
Vinkel 40mm
6
5
30
Din lokala bygghandel
Magnetlås
2
25
25
Din lokala bygghandel
Pianogångjärn 500 mm
1
70
70
Din lokala bygghandel
Kabel (m) svart och röd
10
7
70
www.kjell.com
Flatstifthylsa, 4.8 och 6.3 mm blå, röd och gul (påse 25st)
3
19
57
www.kjell.com
Diverse skruv
x
x
100
Din lokala bygghandel
Färg
1
120
120
Din lokala färghandel
Grafik-overlay
1
200
200
www.classicarcadegrafix.com
T-molding (rulle)
1
183
183
www.t-molding.com
Frakter (US, GB och SE)
3
200
600
 
TOTAL
3439
 

Tabell 1.
Material till kontrollpanelenBenämning
Pris (enklare typ)
Handöverfräs
800
Sticksåg
500
Cirkelsåg
800
Frässtål (2mm) för T-molding-list (från www.t-molding.com)
210
Kabelskotång
39
Sidavbitare
39
Skruvdragare
500
Slipmaskin
800
Bladborr 28 mm
100
Hålsåg 56 mm
300
Instrumentskruvmejselset
50
Träborrset
200
Gummiklubba
50
TOTAL
4388

Tabell 2. Verktyg som behövs för att bygga kontrollpanelen